úterý 7. dubna 2015

Koblihy

 jsou pouze svátečním pokrmem. Dělají se obyčejně v masopustě a potřebují mnoho vajec, aby nepily příliš mnoho omastku. Na mísu dáme 1/2 kg polohrubé mouky, do důlku přilijeme 1/4 litru vlažného a oslazeného mléka se 6 dkg rozdrobených kvasnic a necháme kynout. Zatím rozšleháme ve 1/4 litru mléka 6 žloutků, 12 dkg cukru, 8 dkg rozpuštěného másla, trochu soli a 3 lžíce rumu. Přilijeme to do mísy, přid...áme další mouku dle potřeby a vše spolu vypracujeme na tužší těsto. Když vykyne, rozválíme je na 1/2 cm a vykrajujeme kolečka. Na spodní dáme trochu zavařeniny, druhé přiložíme nahoru, okraje přitlačíme k sobě a pak ještě jednou vykrojíme koblihu, aby byla hezky kulatá.

Hotové koblihy klademe na pomoučený ubrousek na mírné teplo a necháme chvilku kynout. Když vykynou, tak je obrátíme a necháme kynout i na druhé straně.

Zatím rozpálíme v pánvi omastek, nejlépe husí sádlo nebo olej a vrchní stranou do něj koblihy vložíme. Omastku musí být tolik, aby koblihy byly do poloviny potopeny. Koblih nesmíme dát mnoho najednou, aby se nedotýkaly. Nejprve smažíme v přiklopené nádobě jen spodem, aby měli bílý proužek. Pak poklici odklopíme, koblihy obrátíme a v otevřené pánvi dosmažíme. Smažíme je zvolna, aby byly propečeny a nespálily se. Usmažené vybereme nejlépe drátěným okem, klademe na síto a okapané sypeme za tepla vanilkovým cukrem.
 
no a takhle to vypadá, když se do toho pustíme u nás doma. Bohužel jen jednou do roka :(



 

Žádné komentáře:

Okomentovat